A madarakról pár percben.
Blog cikkek

A madarakról és a madarak ellen

A madarakról pár percben 🙂

Amikor a vándormadarak megérkeznek hazánkba, akkor ez azt bizonyítja, hogy a tavasz is beköszönt hozzánk. A fecskék és a gólyák érkezését, “a tavaszhozó madarakat” az emberek örömmel fogadják itthon Magyarországon. Mellettük megérkeznek a fülemülék és a sárgarigók is. A nem vonuló madárfajokat állandó madaraknak nevezzük.

A költöző madarak életéről néhány érdekesség

A természeti jelenségek közül most a madárvándorlást emelem ki, mint érdekességet. Megfigyelhető ősszel és tavasszal, amikor milliószámra indulnak útjukra. Tavasszal érkeznek és ősszel elmennek, mert közeleg a téli időszak, így melegebb helyekre, akár a trópusokra is képesek elrepülni. A kutatókat a mai napig foglalkoztatja a kérdés, hogy tudják azt, hogy merre tartanak és nem tévednek el, milyen vonulási útvonalon kell ezt a több ezer kilométeres távot megtenni? Hova kell menniük és, hogy mikor induljanak?
Az indulásukat befolyásolja a hőmérséklet, a táplálék, a keltetéshez megfelelő éghajlat, valamint az örökölt belső tényezők. A madarak tájékozódni remekül tudnak. Folyókat, hegyvonulatokat és széljárásokat követnek, mindezt a bonyolult tájékozódási formát megtanulják egymástól.
A költöző madarak energiatakarékosságból repülnek csoportosan, a nagyobb testű fajok így 20 százalékkal több energiát spórolnak, mintha egyedül repülnének. A kis madarak úgy is képesek energiát megtakarítani, hogy egymáshoz bújnak melegedni. A vándormadarak az összebújás mellett alkalmazzák az éjszakai lehűlést is. A csoport nagyobb védelmet nyújt a költöző madarak vadászatára specializálódott ragadozók ellen is.
Hazánkban a füsti fecske a legelterjedtebb. Azt tartják róla, hogy mindig visszatér fészkelőhelyére. Hűséges típus.
A fülemüle áprilisban érkezik, és szeptember közepéig marad. A legzeneibb éneklő madár, a dal királyának is nevezik. Csak a hím példányok énekelnek.
A gólya szinte egész Európában elterjedt. A legtöbb belőlük Lengyelországban található. Közismert párja iránti hűségéről és önfeláldozó, ha az utódai megvédéséről van szó.
Az emberhez szoktatott fehér gólyák megszelídülnek, bíznak az emberben és ha már el is repülnek, minden évben visszatérnek.
A daru a magyarság egyik megbecsült ősi vadmadara. A becsület, a hűség és a béke jelképe. Ez a fenséges madár egy életre választ magának párt, utódait pedig mindkét szülő nagy gonddal neveli.
A sárgarigó (aranymálinkó) a Kárpát-medencébe a vonuló madarak közül legutolsóként, májusban érkeznek és augusztus végén, szeptember elején már távoznak is. Egész Európában és Nyugat-Ázsiában előfordul. Pl.: ligetekben, parkokban is rájuk találhatunk, főleg, ha felismerjük a hímek jellegzetes flótázó énekét. Mindig igyekszik észrevétlen maradni, ennek ellenére fajtársaival állandóan marakodik és kergetődzik, de más madarakkal is. A rovarok elfogyasztásával hasznot hajt, de a gyümölcsösökben néha nagy károkat okoz.

Miért repülnek az üvegnek a madarak?

Az üvegnek két olyan tulajdonsága fedezhető fel, amely a madarak számára veszélyes lehet, ezek: az átlátszóság és a bizonyos fényviszonyok mellett kialakuló tükröződés.
A víztiszta üveg bármilyen keretbe is van, a nagy sebességgel közlekedő madarak nem tudják felismerni, egyenes utat látnak, így nekicsapódnak. Végül ez a gyors repülés többször sajnos tragédiává válik.
Amikor a tükröződés jelensége ismerhető fel, akkor szegény madarak szintén téves következtetésre jutnak, ebben az esetben a számukra szabad röpfolyósót, a tükröződő fa ágain búvó ill. pihenőhelyet látnak, sajnos ez a nézet is csak veszélyforrás marad.
Van olyan eset a párzási időszakban, amikor a hímek magukat látva saját ellenségüket fedezik fel és csipkedik, kopogtatják az üveget. Netán a szülők a fiókák védelmére lépnek fel. Szomorú, hogy ezeket a harcokat a végsőkig, kimerültségig képesek folytatni tükörképükkel.
Egyre több természetközeli területekre kerülnek üvegfelületekkel ellátott épületek, ezzel megbolygatva a madárvilágot még a vonuló madarak is használják ezeket az útvonalakat.
Jó hír az, hogy részben megakadályozhatjuk a madarak becsapódását különböző eszközökkel.
Elsősorban akadályozzuk meg az átlátszóságot vagy épp a tükröződést. Felület letakarásával. Hálóval, ami akár a szúnyogok és a legyek ellen is védelmet nyújt. Az üvegre ragasztott matricával, a kiválasztásnál fontos, hogy a távol tartandó kismadarak az ellenséges ragadozó madarat lássák, ugyanis ettől ijednek meg pl.: holló / varjú, karvaly, sólyom, sárga ijesztő szemek.

Macska vs. Madár?

A háziasított kedvenceink nem mindegyike felejtette el az állati ösztönt, a vadászösztönt. Ez nem a zsákmányszerzésről szól, hisz cicáink biztos jóllakottak. Ez egy jó kis játék számukra.
Mikor újra meg újra kismadarak tetemeit fedezzük fel az udvaron, a teraszon vagy az ajtónk előtt, akkor érdemes megálljt parancsolni a saját vagy a szomszéd macskának. Hisz szeretjük az állatokat és itt meg kell védeni az ártatlan kis énekest! Itt is több megoldás létezik, érdemes kipróbálni, hogy ebben az esetben melyik válik be jobban például a szomszéd macskát tartsuk távol a területről vagy a madarak kerüljék el a mi portánkat?
Miért szükséges egy madárriasztó készülék?
A fent leírtak remélem elég érdekesnek bizonyultak. Ezek után arra gondolunk, hogy mi is szeretnénk megóvni ezeket a madarakat és más madárfajokat a kitett veszélyforrásoktól! Ugyanez a célja azoknak a kisgazdáknak, akik a növényeket, a termést szeretné megóvni a kárt okozó madaraktól és emiatt kell a távoltartást választania. Bármi legyen az ok, hogy a madarak elkerüljék a célobjektumot, akkor jó helyen jár!

A webáruházunk több terméket forgalmaz a madarak távoltartásánka céljára. Oldalunkon van ultrahangos madárriasztó készülék, madárriasztó tüske, madárriasztó holló, madárriasztó- matrica, – szalag és még sorolhatnám. Érdemes megnézni, hogy melyik madárra milyen módszert válasszunk. Lehet, hogy ugyanarra a termékre az egyik madárfaj eltávozik, de a másik nem.
Több ezer elégedett vásárló a távoltartást választotta, remélem Önnek is sikerül!

Related posts

Leave a Comment

X