Apró kártevő a kertben - a csiga
Blog cikkek

Apró kártevő a kertben – a csiga

Akik kisebb, nagyobb veteményest gondoznak, bizonyára gyakran találkoznak egy apró kártevővel, ami nem más mint: a csiga. Ha nem is személyesen, a csigák látogatásának egyértelmű jelei vannak, a legismerősebb talán a maguk után hagyott fényes járatnyom. A tavaszi, általában csapadékosabb időjárás előcsalogatja a csigákat, akik komoly károkat okozhatnak a kertünkben.

Annak ellenére, hogy gyerekdalokban is említésre kerülnek, illetve egyes országokban csemegeként is fogyasztják, jobb, ha nem a veteményesünkben ólálkodnak egyes csigafajok. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a hasznos információkat, amiket a csigákról és irtásukról tudni érdemes.

Mely csigákat kell a kertből kiirtani?

Több fajtája is létezik a csupasz csigáknak, sokan ismerik nagy csapásként a spanyol csupasz csigát. Ezt a védelem alatt álló csigafajt legkönnyebben barnás-krémszínű, hatalmas, akár 5 cm-t is meghaladó házáról ismerjük meg, amit szürkés-fehér testén cipel. Kedveli a meszesebb, köves életteret. Sajnos ezeknek a kártevők gyakran azokat a növényeket támadják meg, amiket mi is nagyon kedvelünk. Amit a kertészek nagy gonddal nevelnek, öntöznek, azokat a növényeket szeretik a legjobban a csupasz csigák is. Különösen kedvelt csemegéje a zöldségnövények, palánták fiatal, zsenge hajtásai, a saláta friss, ropogós levele, a bab csíranövényei, az uborka lombja és virágai, káposztafélék palántái, a sárgarépa és retek répateste, a petrezselyem, a cukkini és tök lombja és virágai, a paprika, földieper lombja és a különleges aromájú fűszernövények (főként a bazsalikom).

Kedvelt csemegéik listáján helyet kapnak még a dísznövények is, büdöskék, az évelő csillagfürt- és szarkaláb-fajok, a dália, a viaszvirág és az árvácskák. Mindenhol előfordulhatnak, ahol öntözött, nedves talajt találnak, és a környezetük sem túl hideg. Egyes kártevő csigák a pincékben, kamrákban találnak helyet és előszeretettel dézsmálják meg a betakarított zöldségeket, gyümölcsöket. Az éti csigát ismerjük a legjobban.

Éti csiga – akitől nem kell tartanunk

Mint említettük, csemegeként is szolgál egyes helyeken, azonban kertünkben is szívesen látjuk őket. Előfordul, hogy a veteményesünket rongálják, ők is táplálkoznak zöld növényi részekkel, de alap táplálékként a korhadó szerves anyagok, növényi maradványok szolgálnak neki.

Fontos szerepük van a többi csigafaj elterjedésének megakadályozásában, hiszen előszeretettel fogyasztják a lerakott tojásaikat. Ez nem elhanyagolható tényező, tudván, hogy egy spanyol csupaszcsiga akár 400 tojást is le tud rakni.

Minden csigafaj előszeretettel fogyaszt sérült növényi hajtásokat, lankadó leveleket, rothadó gyümölcsöt is, nem csak a friss portékát. Azok a fajok, amelyek nem jelentenek veszélyt kertünk növényeire, főképp ezekkel a növényi részekkel táplálkoznak, szaporodási potenciáljuk sem nagy (nem raknak sok tojást egy évben), és/vagy nem tesznek meg akkora távolságokat, hogy felkutassák a kedvelt növényeiket – beérik azzal is, ami korhad, rothad, lankad.

A veteményesünk megóvásának érdekében fontos, hogy tudjuk, milyen csigákkal állunk szemben, illetve a leghatékonyabb módszerekkel, eszközökkel kell őket kiirtani a kertünkből, így munkánk gyümölcsét mi fogyaszthatjuk a csigák helyett.

Related posts

Leave a Comment

X