Megjöttek a vérszívó szúnyogok!?
Blog cikkek

Azok a vérszívó szúnyogok!

Megjöttek a vérszívó szúnyogok!?

Azok a “bizonyos” szúnyogok! Az egész világon előforduló, igencsak bosszantó, élősködőnek mondható rovarok. A nem várt vendégek! Számos módon megkeserítik az emberek és némely állat éltét, hétköznapját.
Biztos sokan találkoztak már egy jó kis kerti partin, vagy a teraszon tartózkodva, akár egy kellemes vacsora közben velük. A szabadban a partok, tavak közelében egyéb szórakozó, kiránduló helyeken. Míg kikapcsolódni szeretnénk ők ott ólálkodnak körülöttünk. Előfordulnak a lakásokban is, lesben állva várnak minket.

A szúnyogfélék kedvelik a meleg, nedves környezetet, ezért a legtöbb faj szeret a trópusokon élni, de a sivatagi életet már nagyon melegnek tartják.
Magyarországon a 2010-es évek végén 50 féle őshonos és 3 féle új faj volt ismert.

Az európai fajok nőstényei átvészelik a telet és tavasszal rakják le petéiket. A trópusi fajok az esős évszakban szaporodnak. A nőstény szúnyogok vizek felszínére, fajtól függően 50–300 petét raknak egyesével vagy csomókban. Erre alkalmas helyek: pocsolyák, viszonylag háborítatlan állóvizek vagy lassan folyó vizek. Az egyedek néhány nap alatt kikelnek.

Miért csípnek és kit?

Általában növényi nedvekkel táplálkoznak. A nőstény szúnyog a peterakás idején a madarak és az emlősök vérét is szívják, ezzel táplálják a petéket. A hím szúnyogok ártalmatlanok, ők a párosodás után elpusztulnak.

A szúnyogok látása nem túl jó, de a szaglásuk és a hőérzékelésük rendkívül kifinomult.
A vérszívó nőstény a testből sugárzó hő, néhány jellemző illatkomponens, valamint a kilélegzett szén-dioxid vezeti el áldozatához.
A nőstény szúnyog különböző anyagokat juttat be a szervezetünkbe a csípése, vérszívása közben. Az ilyen anyagokra, mint pl.: emésztőenzimek, véralvadásgátló, különböző fehérjék az emberi szervezetbe kerülve allergiás reakciókat váltanak ki, ez lehet viszketés, bőrpír, duzzanat, fájdalom.
Az élősködő akkor okozhat betegséget, ha életképes kórokozókat is bejuttat a szervezetünkbe csípésekor a nyálával.

Hogy védekezzünk a szúnyogok ellen?

A hagyományos módszerekkel is lehet a szúnyogokat tőlünk távol tartani, de ez a megoldás nem mindig hozza az elvárt eredményt… A hatékonyabb szúnyogirtás és a környezetünk szúnyogmentesítésére alakítottak ki különböző eszközöket, szereket, ezek a termékek bőséges kínálata szintén megtalálható webáruházunkban.
A legközismertebb a spray, majd a füstölő spirál és a gyertya. Vannak elektromos hálózatról vagy elemmel működő készülékek, itt az ultrahang tartja távol őket tőlünk vagy egy lapka, folyadék, esetleg patron plusz használatával árasztják magukból azt az illatanyagot, ami ezeknek a vérszívóknak már nem tetszik. Lehet kapni UV-fényt kibocsátó lámpákat, mely odavonza a nyugalmunkat megzavaró rovarokat és ez a készülék egyben ártalmatlanná is teszi őket.
Ajánlunk olyan termékeket, amelyeket a testre vagy ruhára kell felkenni, ráfújni és így óvjuk meg magunkat a szúnyogoktól. Remek választás kiránduláson, szórakozóhelyen, de bárhol használható. A szúnyogok elleni termékeinket itt találja.

Érdekesség és egészség:

A csípések számát táplálkozásunkkal is befolyásolhatjuk. Összefüggést találtak a szakértők; hosszú távon több lúgosító ételt fogyasztunk és csökkentjük a savasító ételeket étrendünkből.
A vérünkben lévő cukor vonzza a szúnyogokat, más élősködőket és mikrobákat.
William Dufty, a Cukor blues írója szerint aki teljesen cukormentesen táplálkozik legalább egy évig, azt utána elkerülik a szúnyogok.

Vigyázat! Fontos tudnivaló:

Azok a szerek, folyadékok, amelyeknél nem érezhető illat, ott is óvatosan bánjunk használatával! Előfordulhat, hogy a kisgyerekeknél vagy az asztmás embereknél allergiás reakciókat okoznak a szagtalan szerek, ezért érdemes tájékozódni a termék összetételéről mielőtt kiválasztjuk, megvesszük.
Elővigyázatosságot igényelnek még a sprayk is! Vigyázzunk szembe és sérült bőrfelületre ne kerüljön! A test felületen használható krémek, sprayk esetében csináljunk bőrtesztet.
Minden esetben olvassuk el a használati útmutatót, tájékoztatót, ezzel elkerülhetjük az esetleges baleseteket.

Már áldozatai lettünk a vérszívóknak? Mit tegyünk, ha már megcsíptek?

Borogassuk hideg vízzel. Majd kenjük be. Érdemes készülni csípést enyhítő géllel, krémmel, spray-vel vagy, ami erre a célra bevált bőrnyugtató szerrel. Amennyiben még nincs ilyen terméke, akkor látogasson el weboldalunkra és nézze meg kínálatunkat.

Nyugodt, vakarózás- és zümmögés mentes mindennapokat kívánunk!

Related posts

Leave a Comment

X