Darázsirtás - Hogyan szabaduljunk meg a darazsaktól
Blog cikkek

Darázsirtás – Hogyan szabaduljunk meg a darazsaktól

A tavasz és a jó idő beköszöntével egyre több darazsat vélhetünk felfedezni a közvetlen környezetünkben, sokakban felvetődik a darázsirtás lehetősége. Ez egyrészről természetes folyamat, ébredezik a természet, másrészről pedig aggodalomra adhat okot a darazsak jelenléte. Vannak akik allergiások a csípésére, rájuk komoly veszélyt jelent egy darázs, mások pedig szimplán félnek tőlük zord külsejük és éles fullánkjuk miatt. Azonban a darázsirtás hatékonyságához érdemes kicsit megismerni őket, hogy hosszabb távra el tudjuk őket kergetni otthonunkból vagy a kertből.

Tavaszi-nyári darázsinvázió

Ezen időszak kellemetlenségei a nőstények számlájára írható. Télen a búvóhelyükön rejtőzködnek, majd ahogy melegszik az idő, elkezdik az új fészek helyét keresni, ezért láthatunk ilyenkor sok darazsat. Ha alkalmas helyet találtak, elkezdenek fészket rakni, majd petéiket lerakni. Ebben az időszakban egy ideig eltűnnek a szemünk elől. Az igazi darázsinvázió júniusban kezdődik, amikor a dolgozók már kikeltek. Ha a fészek a lakóhelyünkhöz közel van, szakszerű irtásra van szükség, különösen ha német darazsak vagy lódarazsak vannak a környezetünkben.

A darázsfészek általában egy szűk zugban helyezkednek el, darazsak által kedvelt hely a házfal és tető találkozása. Azonban nem ritka, hogy a padláson vagy egy kis résen át a falban találnak ideális helyet a nőstények a fészekrakáshoz.

A ház körül lévő darázsfészek komoly veszélyt jelenthet, legfőképpen azok számára, akik allergiásak a csípésre. Ezen felül megkeseríthetik a kerti grillezéseket, gyakran látogatják a medencéket, egyéb nedves helyeket is. Alapvetően nem támadnak a darazsak, csak ha veszélyben érzik magukat. Csoportosan ritkán támadnak, de van arra példa hogy egy-egy darázs csípése után több darázs is támadásba lép, mivel az agresszívabb példányok olyan feromont bocsátanak ki amely védekezésre (tehát támadásra, csípésre) ösztönzi a fészek többi lakóját.

A fészkek mérete változó. A német darazsak fészke általában focilabda méretű, a lódarazsaké ennek kétszerese. Azonban előfordulnak extrémebb méretű darázsfészkek is.

Mikor szükséges, illetve lehetséges a szakszerű darázsirtás?

Szakértők szerint a fészekhely kereső időszakban nem lehet a darazsakat hatékonyan távol tartani. Szakszerű darázsirtásra a fészekrakás után van lehetőség. A darazsak távoltartására rengeteg házi praktika létezik, azonban ezek csak felületesen kezelik a problémát, mivel csak a körülöttünk lévő példányokat ejtik csapdába. Az aerosolos irtás hatékonyabb módszer, de az eredmény függ a fészek méretétől és annak elhelyezkedésétől is. A nehezen hozzáférhető zugokban csak a magasnyomású berendezésű porzás segít. Illetve a szakemberek megfelelő védőfelszereléssel végzik a munkát, így a darázs nem csípi meg őket.

Related posts

Leave a Comment

X