Blog cikkek

Hatékony csapdák patkány ellen

Patkány fajták, patkány jellemzői, illetve lehetőségek a patkány ellen:

Házi patkány
Házi patkány

A patkányok elsődlegesen a rágcsálók rendjébe tartoznak, ezen felül pedig a rágcsálók családjába. A magyarországi “patkány” kifejezés használata esetén legtöbben a házi patkányokat vagy a vándorpatkányokat értik.

Ha jobban megvizsgáljuk ezt a két alfajt, akkor a következő lényeges adatokat tudhatjuk meg róluk. A házi patkányok leginkább Indiában honosak, de ellenálló képességüknek és gyors szaporodásuknak köszönhetően az egész világon találkozhatunk velük. Európába is akkor jutottak el, mikor jelentős tengeri hajóforgalom kezdődött Euróba és India között, mert ezek a rágcsálók a hajók fedélzetén jutottak el kontinensünkre. A házi patkány kevésbé szapora, mint a vándorpatkány, évente mindössze 4 alkalommal szokott vemhes lenni.

Vándorpatkány
Vándorpatkány

A vándorpatkányok szintén az egész világon honosak. Ezek az állatok a nagyobb városokban valóságos csapást jelentenek a rengeteg fertőzés és betegség terjesztése miatt. Így a világ sok nagyvárosában állandóan küzdenek ellenük, hogy ne okozzanak túl nagy egészségügyi problémát a lakosságnak. A vándorpatkány nagyon szapora rágcsáló, évente kár 6 – 8 alkalommal is szülhet.

A patkányok életmódja nem túl változatos. Ezen patkány fajták mind a két típusa ragaszkodik megszokott dolgaikhoz, búvóhelyükhöz és ezeken a helyeken állandó szagmintákat helyeznek el. Mivel állandó útvonalon közlekednek, így kicsit könnyebb lehet ezen a helyeken, de mivel elég óvatos állatok, így azért nem adják könnyen magukat.

A patkány irtása ezért nem egyszerű feladat:

Ez a fent leírt óvatosságuknak köszönhető. Ugyan is ha egy társuk esetleg patkánymérget eszik és utána gyorsan elpusztul, akkor a többi egyed ezt a helyet elkerüli, nem fogyasztanak többet ebből az eledelből, patkányméregből. Így leginkább olyan, hosszabb lefutású patkánymérget javasolunk maximum használni, ami nem azonnal öl. Így ha az állatok fogyasztottak egy számukra ismeretlen ételből és azonnal nem történik halálozás, akkor akár napokon keresztül az egész család is a méreghez járhat enni és így szépen lassan kipusztul az egész csoportot. Ilyen hatásos méreg lehet a nálunk is kapható BROS cég, 150 grammos Rágcsálóirtó pép. Ez a szer 5-7 nap alatt végez az állatokkal, így bőven juthat minden egyednek belőle.

Patkány ellen, patkányok elüldözése céljából használhatunk más típusú csapdát is:

Acél-élvefogó-patkány-csapda-közelről-Elriasztók.huSok ember nem szeretné ezen állatokat sem bántani, amit úgy gondoljuk, hogy tiszteletben kell tartani. Nekik lett kialakítva patkány ellen, az élve elfogásra is alkalmas patkányfogó csapda illetve patkányfogó ketrec, amik nem okoznak kárt az egyedekben, hiszen élve ejtik csapdába az állatokat. Az patkányok elfogásához csak a megfelelő csalétket kell használnunk, hogy az állatok kellő késztetést kapjanak, hogy egy számukra ismeretlen helyre menjenek. A csapdába esett patkányokat a ketrecben illetve csapdában az otthonunktól 2-3 km távolságra, vagy még messzebb kell elszállítanunk és ott már szabadon engedhetjük. Elfogás után azonban javasoljuk patkánycsapda újbóli felállítását, nehogy több egyed is tartózkodjon az otthonunkban.

A patkány elűzése is megoldható bizonyos eszközök használatával:

Nem-élvefogó-Elektromos-patkánycsapda-csapda-Elriasztók.huHogy mire is gondolunk? Természetesen az ultrahangos rágcsálóriasztó készülékekre. Az Elriasztók.hu rágcsálócsapda webáruházban forgalmazott ilyen eszközök mind jó minőségű, márkás, Angol cégek termékei. Így nem egy olcsó kínai eszközt kell megvenni, ami ki tudja, hogyan és meddig fog működni. Ezen patkányriasztó eszközökre 1. illetve 2 Év garancia jár. Ezeket a termékeket itt, a patkányriasztó termékeink között találja meg.

Egy nagyon kedvelt és jól bevált csapdánk még az elektromos patkánycsapda, amely nem élve fogó eszköz, használata azonban egyszerű és hatékony. Mindössze elemre és csali anyagra van szükségünk és egy kis türelemre. A csapda működése garantált, ha a patkány a csapdába sétál, onnan többet nem jön ki.

Mit eszik a patkány, mivel csalogassam a csapdába?

A patkányok nagyon kedvelik a különféle zöldségeket, gyümölcsöket illetve gabonát vagy lisztből készült ételeket. A gyümölcs lehet akár alma, szőlő, banán, zöldség esetében pedig burgonya, sárgarépa, sütőtök, de még akár a brokkoli is jó lehet. Bizonyos esetekben a főtt húsok, mint a máj és más sovány húsok is kiválóan használhatóak a patkányok ellen.

Ami a legfontosabb, ha otthonában patkányokat észlel, akkor ne habozzon, mielőbb tegyen a patkányok ellen hatékonyan!

Related posts

Leave a Comment

X