Rovarirtás-borítókép
Blog cikkek

Rovarírtás

Véget ért a téli időszak, mindenki bezsong egy kicsit a jó idő megjelenésével. Ám, ez a jó idő az állatok szaporulatát is jelenti, sok-sok rovar jelenik meg környezetünkben, melyek igen könnyen tudnak alkalmazkodni. Nekünk embereknek, ezek a kis lények sok bosszúságot, és környezeti károkat is okoznak egyaránt. Felbukkanása a konyhában, a teraszon, a kertben és egyéb nem várt helyeken is lehetséges. Szerencsére van gyógymód arra, hogy ne keserítse meg a kellemesen töltött mindennapjainkat.Számos módon lehet ellenük védekezni, íme a rovarirtás néhány lehetősége.

Milyen rovarokat találunk házunk táján?

Köztudott, hogy a rovarok többsége szárazföldi élőlény. Hazánkban is egyre több kolóniát fedeztek fel a kutatók. Az emberek lakóhelye közelében a hangyák a méhek és a darazsak bukkannak fel leginkább a fa virágzásával egy időben. Ez a három rovar rokonságban áll egymással. A sok közös vonásuk mellett, mégis van különbség. Ezeken kívül több egyed is előfordul, találkozhatunk csótánnyal, poloskával, léggyel, szúnyoggal, lepkével és egyéb káros vagy hasznos ízeltlábúval.

Jó tudni, ha valaki allergiás bármelyik rovar csípésére, mindig legyen elővigyázatos! Például tartson magánál calcium pezsgőtablettát meg persze vizet, hogy fel tudja oldani a tablettát, de készülhet indulás előtt már előre összekevert folyadékkal is. Amennyiben az ital nem segít, akkor szükség esetén azonnal forduljon orvoshoz!

Akik élvezhetik a kert örömeit, legyen az csak egy kis konyhakert, ahova ültettünk már veteményest, növényeket, stb. A gyönyörűen gondozott zöldségeket, gyümölcsöket bizonyos rovarok tönkre teszik, ezért fontos a megfelelő óvintézkedés.

Az otthonunkat vagy a kerti partit megzavarják a hangyák – hangyabolyok, darazsak – darázsfészkek? Figyelmesen járjunk el ezekkel a rovarokkal! Csípésük allergiás tüneteket okoznak, de halálos is lehet! Vegye mindenki figyelembe, hogy ez nem játék! Házilag már nem oldható meg az irtás? Hívjon szakértőt, aki tudja a dolgát!

Hangyaboly az Őrségi Nemzeti Parkban
Hangyaboly az Őrségi Nemzeti Parkban

– Általában a konyhában jelennek meg a hangyák, egy kis morzsa után kutatva, lyukakat ásva a falba vagy más helyekre. Nap mint, nap eltakarítjuk utánuk a halmot, amit oda túrtak, hát… ez egy véget nem érő folyamat. Tegyünk az ellen, hogy lakásunk tiszta és rendezett legyen! Keressük meg a legjobb megoldást!
Magyarországon az arató- vagy maggyűjtő hangyák honosak leginkább. Földalatti, föld feletti és vegyes fészkekben, bolyokban élnek. Szeretik a száraz talajt. Imádják az édes, cukros anyagokat, ezért keresik fel a levéltetveket is, melyeket kényeztetnek, mert maguk után a hangyák számára finom falatokat hagynak. Valamint fogyasszák az érett gyümölcsöket. Ezek a tulajdonságok okozzák a legtöbb kárt kertünkben. Például a fekete hangya kártevő rovar, ezért nem szívesen látjuk a gyümölcsfáink közelében.
A kis barnás testű házi hangya az udvarokon pár centis kupacokat hagy maga után. Némelyik faj a szántóföldeken és az erdőkben eltakarítják a káros rovarokat, ezzel fenntartják a természetes táplálékláncot. A ragadozó hangyafajok közül az erdei vöröshangya bolyait törvény védi.

DarázsfészekA darazsak fészkeket építenek padlásra, faodúba, földi lyukakba, de bármilyen fa gerenda, faterasz alkalmas a kolónia otthona megteremtésére. Mozgalmas életet élnek napközben, szürkületkor már visszavonul a darázs család és az éjszakát, már otthon töltik lakóhelyükön. Vigyázzunk, mert némely fészek lakói több ezerre is tehető, ha háborgatjuk őket, védekezésképp megtámadnak minket. Jól gondolja át mindenki, hogy házilag el lehet tüntetni a darazsakat vagy szakemberre bízzuk!

Van még egy idegen lakó, aki megzavarja nyugalmunkat ez a “háziállat” a csótány (svábbogár). Ősidők óta honos. Magyarországon a lakótelepi lakások lakóit ijesztgetik leginkább. Előfordulása éjszaka történik tápláléka után kutatva a nyirkos helyiségekben. Előszeretettel fordulnak elő konyhában, fürdőszobában, de felbukkanhat elhanyagolt területeken és szeméttelepeken. Egy igazi túlélő, kártevő rovar és betegségeket terjeszt! Megfelelő irtással és higiéniával kiűzhetjük őket, míg át nem veszik az uralmat.

Ablakunkon van szúnyogháló, de a legyek meg a szúnyogok mégis beosonnak valahol? Védekezzünk ellene, mert ők is rengeteg fertőzést hordoznak, betegséget terjesztenek.

– A szúnyogok a meleg, nedves helyeket kedvelik. Látása nem, de kifinomult szaglásának és hőérzékelésüknek köszönhetően az áldozataikat könnyen megtalálják. Az irtás mellett tartsunk csípés utáni krémet vagy sprayt, ezzel enyhíthetjük a fájó, viszkető érzést.
– A rovarok közül a házi légy a világon mindenhol honos, Tápláléka a rothadó- hús, gyümölcs és állati ürülék. Rengeteg kórokozót hordoz egy légy. Sok betegséget terjeszt. Az élelmiszerre is rászáll, ezért is veszélyes ránk nézve, emberekre. Nem kedvelt rovarok közé tartozik.

Hogyan védekezzünk a kártevő rovarok ellen?

A normál életkörülmények megtartása mellett, ha tehetjük figyeljünk oda, hogy tartsuk fenn a normál ökológiai szintet. Melyik rovar hasznos? Melyik rovar kártevő? Ezek jó kérdések!
Amennyiben többet szeretnél tudni ezekről, érdemes kutakodni egy kicsit, sok érdekesség van már fenn a világhálón.

A kártevő, nem hasznos rovarok irtása vagy távol tartása fontos számunkra, mivel képes életminőségünket befolyásolni.
Erre a célra számos megoldást lehet alkalmazni, ezért ajánljuk az https://elriasztok.hu/ weboldalát. Kínálatában van elektromos, elemes, napelemes távoltartó ultrahangos- és egyéb készülék. Amelyek alkalmazhatóak a lakásban, teraszon, kertben, kint a szabadban, horgászás-, túrázás-, de bármilyen kültéri elfoglaltság közben.
Egyszerű tárgyak használata, pl.: a mű-darázsfészek, a darazsak távol tartására vagy a szúnyogriasztó karkötő, a szúnyogok ellen tökéletes választás.

Emellett kaphatók ragasztószerek, por- vagy folyadék formájában dobozolt irtószerek, csapdák.  A különböző rovarok befogása, ártalmatlanítása, kiirtása érdekében különleges feromonos csapdákat készítettek a gyártók, ezzel odavonzzák a kiszemelt áldozatot és csak azt ejtik el. Van olyan hangyacsapda, amelyikből a dolgozók a fészekbe viszik a mérget és ott irtja ki a kolóniát és magát a királynőt, ezzel megakadályozva újbóli szaporodásukat.

A legtöbb rovar csíp, ezért is érdemes gondoskodni, a már megtörtént csípés enyhítéséről. A piaci felhozatal itt is sokrétű, találunk krémet, sprayt, gélt. Természetes alapú vagy mesterséges készítményeket. A termékek, készítmények kiválasztásánál óvjuk környezetünket, gyermekeinket és házi kedvenceinket! Legyen a rovarirtás is zöld.

Melyek a hasznos rovarok?

A zord külső ellenére, kertünk hasznos lakói lehetnek ezek a rovarok.
● Egyik ilyen jótékony rovar a hétpettyes katica, ám ő még a szebbek közé sorolható. Szeretjük kertünkben látni, mert a legfőbb tápláléka a levél- és pajzstetű.
● Imádkozó sáska, egy igazi ragadozó, már lárva korában megeszi a levéltetveket, petéket és később a kártékony lepkéket, legyeket.
● Futrinkák a növények gyökereit megvédik a talajban lakó kisebb káros rovaroktól. A magyar futrinka fokozottan védett.
● A zengőlégy lárvája etetésére a petéket kimondottan levéltetű-kolóniában helyezi el.
● Az élő kártevő rovarokra vadásznak a szitakötők, ezzel egyúttal a növényeket is védik.
● Hazánkban és világszerte az egyik legfontosabb haszonállat a méh. A méhészet ma is sok ember megélhetését biztosítja.

Ezeken kívül van még más hasznos rovar is. Érdemes figyelni rájuk, hisz általuk, akár egy biogazdálkodást is létrehozhatnánk.

Related posts

Leave a Comment

X