Tavaszi rágcsálóirtás tippek
Blog cikkek

Tavaszi rágcsálóirtás

A tavasz beköszöntével nemcsak mi, emberek vagyunk aktívak a kertben, hanem a kis rágcsálók is előjönnek téli vackukból. Ha nem cselekszünk időben és nem fordítunk elég figyelmet a megelőzésre, komoly károkat okozhatnak kerti növényeinkben a váratlan vendégek. A rágcsálók tavasszal szaporodnak, és ahol erre megfelelő körülményeket találnak, mint például egy gazdag veteményes, komoly károkat tudnak okozni. Ezért összeírtuk, mire kell figyelni, hogy ne rontsa el a kertészkedésben lelt örömünket egy-egy rágcsáló.

Milyen rágcsálók ólálkodhatnak a kertünkben?

Magyarországon a a leggyakrabban pocokfélékkel, egerekkel, patkánnyal, pelével hörcsöggel és vakonddal találkozhatunk. A legtöbben úgy gondolják, hogy ezek a rágcsálók messze a lakott területektől, mezőkön, szántóföldeken élnek, azonban nem ritka, hogy konyhakertünkben vagy díszkertünkben is jól érzik magukat. A rágcsálócsaládok rendkívül szaporák tavasszal, előfordulhat, hogy 3-4 almot is felnevelnek egy szezonban,így kiirtásuk is körülményes feladat lehet. Jelenlétükre a szembeötlő, növényeken keletkezett károk mellett a maguk után hagyott földkupacokból, üregekből következtethetünk. A legtöbb rágcsáló éjszaka is aktív, a növények hajtásait támadják meg. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk fellépni ellenük, azonosítani kell, milyen rágcsálóval állunk szemben pontosan. Az utóbbi időkben a leggyakoribb esetek a mezei hörcsögökhöz, mezei pockokhoz vagy mezei egérhez köthetők. A mezei egerek a pockokkal és a hörcsögökkel ellentétben nem alszanak téli álmot, ezért kártételükre egész télen számítanunk kell, ilyenkor ólakban, csűrökben, kukoricagórékban húzzák meg magukat, és fogyasztják az ott tárolt gabonát. Védekezni ellen azért is elengedhetetlen, mert ürülékével, vizeletével betegségeket terjeszt. Rendkívül alkalmazkodó állat, kiirtása ezért nem egyszerű.

A vakond kissé kilóg ebből a felsorolásból, hiszen védett fajról beszélünk, és talán a legnagyobb kárt ők okozzák, rendszeresen nagyobb terjedelmű földtúrásokat hagy maga után, és kitúrja a növényeket. Rengeteg házi módszer létezik a korlátozásukra. A vakond nem bírja a kellemetlen szagokat, sokan gázolajba mártott rongyot tesznek az üreg bejáratához, de hatékony módszer lehet még a friss bodzaág is. Különböző hangok is zavarják a vakond életvitelét, az üveg csörgését kifejezetten nem kedvelik. Azonban ezek a házi praktikák nem a leghatékonyabbak, érdemes komolyabb felszereléssel elűzni a vakondokat.

A patkány már kellőképpen alkalmazkodott a városi életmódhoz, leginkább éjszaka aktív. Mindenevő állat, elsősorban a növényeket kedveli, de a tojást vagy más általunk elhagyott táplálékot is fogyasztja. Hegyvidéki területeken leginkább a pele okozza a legnagyobb károkat. Éjszaka aktív, tavasztól őszig jelent kertünkre veszélyt, mivel téli álmot alszik. A gyümölcsöket, csonthéjasokat kedveli a leginkább.

Hogyan védekezzünk a rágcsálók ellen?

A jogszabályok értelmében minden ingatlantulajdonos kötelessége a rágcsálók irtása. Azonban érdeke is, ha nem kezdjük el időben kiirtani a rágcsálókat, populációjuk nagyra duzzadhat, ami a környékbeli kertekben is komoly kárt okoz majd. Ha nem szeretnénk végzetes megoldásokhoz folyamodni, léteznek elektromos vagy ultrahangos riasztók. Emellett léteznek különféle csapdák, azonban ezek kevésbé hatékony módszerek. A legtöbb rágcsáló ellen helyezhetünk ki mérgeket is, azonban figyeljünk arra, hogy gyermekeink, házi kedvenceink vagy haszonállataink ne férjenek hozzá ezekhez a mérgekhez.

Related posts

Leave a Comment

X